Gedreven teamplayers vind je zo

Wanneer een medewerker niet (meer) goed bevalt binnen een bedrijf of binnen een resultaatgericht team, komt dat meestal niet doordat iemand zijn taken niet goed uitvoert. Die persoon is vaak niet meer zo gedreven en kan zich ook afsluiten van het team.

Die medewerker haakt niet meer aan bij de gepassioneerdheid van de ondernemer, de resultaatgerichtheid van het team of de samenwerking binnen de groep.

Dit artikel gaat over waar je op moet letten als je gedreven mensen in je team wilt. Welk gedrag ze laten zien en waaraan je ze kunt herkennen. En welke valkuilen er zijn. Zie je dat gebeuren dan zie je ineens waar het mis gaat. Vaak voel je al dat er iets niet lekker loopt. Om er wat aan te kunnen doen, heb je net meer inzicht nodig. Dat krijg je in dit artikel en met de (gratis) te downloaden checklist.

Gedrevenheid

Gedreven mensen worden van binnenuit gemotiveerd. Ze willen meer. Meer werk, meer kennis, meer verantwoordelijkheid. Ze willen WINNEN. Winnen kun je heel breed zien. Ze kunnen zelf goed benoemen wat voor hen winnen is.

Ze zijn gretig, hongerig zelfs.

Deze mensen hebben vroeger op de basisschool ongetwijfeld een hele dikke voldoende gekregen op ‘vlijt/inzet’.

Gedreven mensen hoef je bijna nooit aan te sporen om harder te werken. Ze motiveren zichzelf en zijn toegewijd.

Het zijn mensen met passie. En ze zijn productief.

Wat wil je nog meer als leidinggevende!

Valkuilen van gedrevenheid

Net als alle sterke punten kunnen gedrevenheid en motivatie doorschieten. Dat de productiviteit en de sfeer dan weer niet te goede.

De solist

Het werk wordt enorm belangrijk. Iemand stopt er heel veel tijd en energie in. Hij zet oogkleppen en loopt voor de troepen uit.

Het team en deze collega raken de verbinding kwijt. Ze gaan klagen over elkaar en maken elkaar verwijten. Meestal duurt het niet zo lang en er wordt niet meer met elkaar gesproken. Alleen nog over elkaar.

De afstand tussen team en solist wordt steeds groter. Er is geen sprake meer van een gedreven teamplayer.

De slavendrijver

Dit patroon kan ook doorslaan in een collega die de zweep over het team legt. En die de groep zover probeert te krijgen dat ze zijn tempo gaan oppakken.

De slavendrijver laat duidelijk merken dat hij geïrriteerd is als mensen langzamer gaan dan hij. Hij snapt ook eigenlijk niet dat mensen niet dezelfde drive hebben als hij.

In zo’n situatie kun je maar zo afstevenen op een revolutie. Met een team dat het niet pikt en er – meestal onderhuids – tegenin gaat. Want je hebt er snel genoeg van om een grote bek te krijgen.

Ik ben – mijn werk

Het wordt nog erger als het werk onderdeel uit gaat maken van iemand identiteit. Als iemand zichzelf gaat zien als Mister HEMA of mevrouw MANAGER (ik noem nu maar zo een bedrijfsnaam en een functietitel).

Wat hier zo naar aan is, is dat ze ook alles persoonlijk opvatten. Dus als het team minder gedreven is, zien ze dat als een persoonlijke afwijzing. Of als actie om hen dwars te zitten.

Voor deze mensen stort hun wereld in als dit bespreekbaar maakt, als je hun taken aanpast. Of, als dat allemaal niet werkt, ze hun baan kwijtraken.

LUI Leidinggeven

Heb je zulke mensen binnen je team, dan is er weinig LUI’s aan het leidinggeven. Je moet echt aan de bak om deze mensen af te remmen en om iedereen weer bij elkaar te krijgen.

Het is zo verleidelijk om gedreven mensen hun gang te laten gaan. Het geeft immers een enorme boost aan de productiviteit, aan bereiken van doelen en ook aan de sfeer.

Gezonde gedrevenheid

Gezonde gedrevenheid gaat over balans. De betrokkenheid hebben om een klus goed te te doen en de bereidheid hebben om harder te lopen als dat echt nodig is. En dan op manier die beheersbaar is en die is vol te houden.

Het is voor jou zaak om te blijven observeren of de balans nog klopt. Klopt ie niet meer, maak het dan bespreekbaar met de individuele collega en met het team. Op die manier kun je een modus vinden die voor iedereen werkt.

Je kunt hiervoor de checklist Gedreven Teamplayer gebruiken.

Pak hier jouw exemplaar van de checklist voor het vinden van Gedreven Teamplayers

Download je checklist

Gedrevenheid in een team

Drive in je mensen is super. Helemaal als ze die willen en kunnen inzetten in het belang van het team. De toewijding is richting team en gaat boven de individuele belangen.

Om dit helemaal goed te laten werken, moet een teamplayer ook beschikken over:

  • Bescheidenheid
  • Sociale slimheid

Voor jou is de uitdaging om hier met je mensen over in gesprek te blijven. Zet het eens op de agenda. En bespreek met elkaar hoe het zit met de drive in het team.

Wat ook belangrijk is, is jouw voorbeeld gedrag. Laat jij gedrevenheid zien en zet je die in ten behoeve van het team? Dan zal jouw team je volgen. Zo werkt dat nou eenmaal.

Gedreven mensen aannemen

We willen allemaal graag gedreven mensen in ons team. Want dat is fijn werken.

Tijdens sollicitatiegesprekken let je erop. Lastig, want mensen willen die baan zo graag dat ze in hun enthousiasme – bewust of onbewust – maar zo een verkeerd beeld van hun gepassioneerdheid geven tijdens het gesprek.

Het kan zelfs jouw eigen enthousiasme zijn over de job en over je team, dat dat overslaat op een kandidaat. En hem of haar daardoor meer gedreven over laat komen.

Neem je ze aan, dan zit je daarna met de gebakken peren. En moet je hard werken om zo iemand te motiveren of om ze de les te lezen.

Doorvragen tijdens een sollicitatiegesprek

Dit zijn vragen die je kunt stellen:

  • Waar heb je in je leven hard voor gewerkt?
  • Welke bijbanen heb je gehad tijdens je studie?
  • Was er op een school een vak waar je hard voor moest werken? Hoe pakte je dat aan? Wat was het resultaat? Hoe was dat voor jou? Een variant is vragen naar een uitdagende taak die iemand heeft uitgevoerd, waarin hij alle zeilen moest bijzetten.
  • Wat doe je graag als je niet werk? Gedreven mensen hebben altijd een hobby.
  • Hoeveel uur werk je meestal? Zo kun je bijvoorbeeld doorvragen op een 9-5 mentaliteit.

Een voormalig Coca Cola CEO vroeg altijd aan kandidaten naar hun eerste auto. Was het een dikke auto die betaald was door hun vader, dan nam hij ze niet aan. Was het een oude brik, waar ze zelf hard voor gewerkt hadden, nam hij ze wel aan.

Of het verhaal zo zwart-wit waar is, weet ik niet. Maar het antwoord op deze vraag zegt zeker iets over iemands drive.

Hieronder kun je een checklist downloaden die je kunt gebruiken bij sollicitatie gesprekken. Je kunt hem ook gebruiken om je zittende mensen onder loep te nemen.

In deze checklist staat het gedrag dat hoort bij een gedreven teamplayer.

Download hier jouw exemplaar van de checklist

Welke ervaringen heb jij met gedreven teamplayers?

Ik ben heel nieuwsgierig naar jouw ervaringen met gedreven mensen in je team. Wat maakt dat het wel of geen teamplayers zijn?

Je kunt jouw verhaal kwijt, onder dit artikel.

Bron voor dit artikel: De 3 kenmerken van een ideale teamspeler – Patrick Lencioni

Reactie plaatsen