De rol van een teamleider is zó belangrijk
3 min. leestijd

De rol van een teamleider is zó belangrijk

Het is de rol van de teamleider om mensen te helpen om zo goed mogelijk en zo lang mogelijk hun best te doen voor het bedrijf waar jullie werken. Je belangrijkste competentie is het vermogen om de mensen in je team te geven wat ze nodig hebben om dat te doen. Waarbij de gewenste resultaten vanuit het oogpunt van het bedrijf  een leidraad zijn.

Dit hebben mensen nodig in hun werk

Werk vervult voor mensen 2 belangrijke basis behoeften. Aan de ene kant de behoefte om ergens bij te horen. Bij te dragen aan iets dat groter is dan wij zijn. Aan de andere kant wil ieder mens graag als individu gezien en erkend worden. Ieder mens wil graag vanuit eigen uniekheid, eigen kwaliteiten die bijdrage leveren.

Dit maakt dat jouw belangrijkste competentie ‘het vermogen om de mensen in je team te geven wat ze nodig hebben’ opgesplitst kan worden in 2 delen:

WIJ | het team

Je geeft je mensen het gevoel dat ze deel uitmaken van iets groters. Dat wat ze doen belangrijk is en dat het iets betekent binnen jullie bedrijf, voor de (interne) klanten voor wie jullie werken.

Je moet dus regelmatig bespreken hoe je mensen bijdragen aan de doelen van jullie bedrijf. Laat resultaten zien. Cijfers. Vier successen.  Of doe deze oefening eens met je team. Zeker voor mensen die vinden dat ze ‘gewoon hun werk doen’ en het lastig vinden om zelf te benoemen hoe ze bijdragen is dit een fantastische eye opener.

Je kunt de oefening ‘Welke waarde voeg jij toe aan jullie bedrijf’ hier downloaden.

IK | het individu

De individuele aandacht is ook goud waard. Je geeft je mensen het gevoel dat je ze ziet als mens. Dat je je met ze verbindt en dat je om ze geeft. Je daagt ze uit op een manier die ze erkent als individu. Iets van ‘Hé Jan, jij vindt het toch leuk om nieuwe mensen te leren hoe deze machine werkt? Ik denk dat je dat heel goed doet. Heb jij nog ideeën over hoe we de nieuwe collega’s het best kunnen inwerken? En welke rol wil jij daarbij spelen? ‘

Leg het bij het team neer

Moedig je mensen om vooral zelf aan een manier van werken te bouwen die het beste haalt uit elk individueel lid van het team. Daarmee wordt het ook echt van ons. Niet alleen op taakniveau, maar ook op het niveau van de cultuur binnen het team.  Het wordt het gevoel van ‘wij allemaal samen’ werken aan een groter doel door onze individuele unieke eigenschappen in te zetten en verder te ontwikkelen.

In een sterk team hecht het team aan de unieke bijdrage van ieder teamlid.

Dat betekent voor de teamleider dat je uitvergroot wat we delen binnen het team en naar voren brengt wat ieder teamlid bijzonder maakt. Als je dit consequent toepast, ben je een rolmodel. Je zult zien dat je teamleden jouw voorbeeld gaan volgen. En dan wordt het onderdeel van jullie manier van werken, van jullie team cultuur.

Blijven ze of gaan ze weg?

Als teamleider heb je dus een belangrijke rol binnen je bedrijf. Jij hebt verreweg de grootste invloed op de ervaringen van je team. Als mensen ervoor kiezen ergens niet mee te werken is dat ‘ergens’ niet een bedrijf maar een team.

Werk ik bij een goed team binnen een slecht bedrijf dan hou ik het wel een tijdje vol. Werk ik binnen een slecht team binnen een verder goed bedrijf dan ga ik al snel op zoek naar een andere baan. Zo belangrijk is een team.

Mensen die het gevoel hebben bij een team horen voelen zich 2,3 x meer volledig betrokken bij hun werk dan mensen die het gevoel hebben niet bij een team te horen. Mensen die het gevoel hebben hun teamleider te kunnen vertrouwen zijn 12 x meer betrokken bij hun werk.

Wow! Zo belangrijk ben jij dus als teamleider!

Jouw invloed, jouw gedrag

Waarschijnlijk heb je weinig invloed op het verlofbeleid binnen jullie bedrijf of op de kwaliteit van het eten in de kantine. Je hebt wel invloed op je eigen gedrag en dat is waarmee je een gezond team bouwt. Dit zijn een paar tips waarmee inspeelt op die behoeften van mensen en dus een gezond team bouwt:

  • duidelijk aangeven bij mensen wat je van ze verwacht ,
  • ieder individueel teamlid dagelijks zijn of haar sterke punten laten gebruiken
  • het team complimenten geven als ze een uitstekende klus hebben geklaard
  • mensen helpen te groeien in hun carrière
  • vertrouwen kweken

Dit niet doen is ook een keus. Die keuze ligt bij jou!

Wil je hier mee verder, download de oefening waarmee jouw teamleden gaan ervaring hoe belangrijk ze zijn voor jullie bedrijf. Dat versterkt het vertrouwen. Mensen leren elkaar beter kennen, spreken hun waardering naar elkaar uit en worden als team beter. Dat maakt jouw taak als leidinggevende weer wat LUI-er.

Bron: 9 leugens van de werkvloer door Marcus Buckingham & Ashley Goodall

Reactie plaatsen