Page content

Vertrouwen

Vertrouwen gebaseerd op kwetsbaar durven en willen zijn.

Vertrouwen is dé basis voor Lui Leidinggeven. Het gaat dan om een team waarbinnen de leden zich zo veilig voelen dat alles besproken kan worden. Transparant en eerlijk.

Dat gaat verder dan vertrouwen dat gebaseerd op het kunnen voorspellen van andermans gedrag. Bijvoorbeeld je weet dat het goed komt wanneer je collega Karin dat rapport laat uitwerken. Je hebt immers al de ervaren dat ze hier goed in is. Dit vertrouwen komt door ervaringen uit het verleden.

Bij vertrouwen gebaseerd op kwetsbaarheid weet je niet hoe anderen zullen reageren. Je weet echter wel dat je met respect wordt behandeld wanneer je je muurtje laat zakken, fouten toegeeft of om hulp vraagt. Je weet dat er dan naar je geluisterd wordt en dat je serieus wordt genomen. Vertrouwen is dan de basis.

Dit kan alleen bestaan wanneer we weten dat onze teamgenoten goeie intenties hebben en dat er geen redenen zijn om voorzichtig te zijn of om onszelf te beschermen. Zo’n team verspilt geen tijd en energie aan het verbergen van zwakke punten en fouten, aarzelen om om hulp te vragen en aannames doen over slechte intenties en slecht functioneren van hun teamgenoten.

Wanneer er zoveel vertrouwen binnen een team is, kun je de energie die normaal nodig is om teamleden te managen (sturen) of om indruk te maken op teamleden, nu gebruiken op meer productieve manieren. Je kunt een beroep doen op de kwaliteiten van collega’s waardoor je werk gemakkelijker wordt. Daarnaast krijg je meteen een steeds meer solide basis waarop je je team verder kunt bouwen.

Wanneer jij als leidinggevende dit uitdraagt en je teamleden hierin meeneemt. Dan wordt het onderdeel van de cultuur binnen je team.

Slim vertrouwen

Dat ontslaat je overigens niet van de plicht om op te blijven letten. Je moet slim vertrouwen in plaats van blind vertrouwen. Iets over de schutting gooien omdat we elkaar nou eenmaal vertrouwen, terwijl er iets in je twijfelt, blijft ook nu dom. Maak het bespreekbaar! En daar is dan weer vertrouwen voor nodig. Vertrouwen dat dat kan en dat jullie daar samen uitkomen.